Evropská pouť důvěry v naší farnosti – přijměme mladé poutníky (čteno v kostele 9.11.2014)

logo TaizeMilí farníci,
chtěl bych Vás pozvat k účasti na velké události, která u nás byla pouze jedinkrát těsně po revoluci a která se dalších 20 let nebude opakovat. Jedná se o evropskou pouť důvěry, která začne již za 7 týdnů. Pouť, na kterou nemusíte nikam putovat, protože se bude konat i přímo v naší farmosti – všichni doputují stovky kilometrů z různých koutů Evropy za námi. A na nás je jim pomoci v posledních metrech jejich pouti důvěry a poskytnout jim snídani a nocleh v našich domovech.

Tito mladí přijedou s touhou po naději, že lidi může spojit důvěra.

Toto 37. setkání Taizé proběhne v 5 dnech od 29.12. do 2.1.2015.

Jistě máte obavy pustit k sobě domů na 4 noci úplně cizí lidi. Jsou to skutečně mladí lidé, které vůbec neznáme, ale zas tak úplně cizí nejsou, mají stejnou víru i cíl a důvěřují nám. Jejich farnost musela potvrdit, že k nám mohou přijet, takže to nemůže být úplně kdokoli.

Mnozí se domníváme, že pro jejich přijetí nemáme vyhovující podmínky, budeme chodit do práce nebo máme domluvené návštěvy známých.

Mladí, kteří se k nám rozhodli přijet, počítají pouze s tím, že jim poskytneme pouze nocleh od 10h večer do 7h ráno a jednoduchou snídani. Nic víc. Stačí jim pouze 2m2 na podlaze, protože budou mít karimatku a spacák. Žádný komfort nečekají. Skromné podmínky jsou pro ně cennější zkušeností než nějaký přepych.

Hned po snídani odejdou do našeho kostela na modlitby a dopolední program, který jim zde připravíme, odpoledne a večer budou v Praze a vrátí se až kolem 22h. Celý den i večer tedy můžete být v práci nebo na návštěvě a nemusíte na ně čekat doma nebo jim dávat klíče. Dříve nepřijdou.

Dalším velkým problémem může být, že se s nimi nedomluvíme. Své jazykové možnosti můžete napsat na formulář. Určitě bude přínosné si s mladými z jiných národů popovídat a více je poznat, ale i z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že ani absolutní jazyková bariéra, kdy jsme si nerozumněli ani slovo, nebyla problém a naopak to přiměje promlouvat ne jen slovy. Skutečně není nutné se s nimi domluvit. Odpadne tím i zbytečná nervozita. Oni přesně vědí, co se od nich očekává. Navíc úsměv a vřelost mluví nadevše i beze slov.  Pokud má někdo z nich alergii na nějaké jídlo nebo zdravotní problémy, vše hlásí na příjmu a podle toho jsou umístěni. Pokud bude mít někdo v průběhu nějaké zdravotní problémy, bude to řešit přímo s organizátory nebo můžete požádat o překlad sousedy nebo i po telefonu. Budou zde i češi, slováci, poláci…, takže ani jazyková bariéra není překážkou.

Tak jako se nyní my modlíme za ně, tak se i oni modlí za nás a budou modlit jistě i pak, protože toto setkání bude zážitkem na celý život.

Určitě máte i další otázky, které vám velice rád zodpovím, ale nechci to již více protahovat a zdržovat ty, kteří si jsou jisti, že nemohou pomoci. Takže vám budu k dispozici po mši před kostelem nebo i kdykoli jindy. V průběhu prosince uskutenčíme schůzku, kde se dozvíte další podrobnosti. Za dva týdny bude po mši krátké video.

Zatím bylo vyplněno pouze 8 formulářů a je nutné ubytovat ještě alespoň 180 mladých lidí. Proto vás vybízím k vyplnění formulářů pro poskytnutí ubytování nebo pozvání na novoroční oběd. Jsou vzadu v kostele nebo u mne. Odvažte se i vy otevřít svůj domov a přijměte na čtyři noci mladé poutníky ze zahraničí v duchu Ježíšových slov „Cokoli jste udělali pro jednoho z mých bratří, pro mne jste udělali“ (Mt 25,40).

Budeme i rádi, pokud by byl někdo ochoten pomoci s organizací setkání. Uplatnění se najde pro každého.

A nakonec bych vám chtěl doporučit náš farní web farnost-benesov.cz, který máme již od června, ale který zatím není moc navštěvován. Jsou v něm veškeré informace přehledně na jednom místě.  Je tam již přes 100 stránek – pozvánky, zhodnocení všech proběhlých akcí, fotky, videa, zápisy z farních rad, informace k Synodě, k Taizé a mnohé další…

Je na nich i přehledný a stále aktualizovaný kalendář, v kterém je přes 30 událostí týdně. Lze jej i propojit s osobním kalendářem v mobilu nebo počítači a mít jej stále po ruce.

Doporučuji se zaregistrovat, abyste mohli dostávat mailem informace o novikách a měli přístup i k internímu obsahu.

Děkuji vám za pozornost a přeji požehnanou neděli.
Michal Syrový

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.